Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Ağız Sağlığı

Ağız Sağlığı için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Ağız sağlığı; ağız, diş ve diş etleriyle doğrudan alakalı bir durumdur. Dış ortama açık olan ağız, mikroorganizmaların üreyebileceği bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda besinlerin ağız yoluyla alınması, bu durumun nedenleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla ağız sağlığının korunması, sağlıklı bir vücut yapısı açısından oldukça önemlidir. Hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde ağız sağlığına dikkat edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Peki ağız sağlığını korumak için yapılması gerekenler nelerdir? Sağlıklı dişler için hangi hususlara dikkat edilmelidir?

Ağız Sağlığı Nedir? Ağız, sindirim sisteminin başlangıç noktasıdır. Besinler ağız yoluyla alınır. Bunun yanı sıra ağzın dış ortamla temas ediyor olması, ağız sağlığını olumsuz etkileyecek durumlara sebebiyet verebilir. Ağız sağlığının korunması, diş ve ağız içindeki dokularda meydana gelebilecek sağlık sorunlarını önlemesi bakımından önemlidir. Bunun yanı sıra diş ve diş etindeki sorunlar, sağlıklı bir gülüşü de önemli derecede etkiler. Bu nedenle ağız sağlığını bozan sorunların tamamı, kişinin hem fiziksel hem de psikolojik olarak kendisini kötü hissetmesine neden olmaktadır. Hem çocuklukta hem de yetişkinlik döneminde düzenli diş kontrolleri, dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve ağızda var olan sorunların giderilmesi; ağız sağlığını korumanın yöntemleri arasında yer almaktadır. Çocukluk Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı Ağız sağlığı, her dönem oldukça önemlidir.

Çocukluk döneminde ağız sağlığına dikkat etmek, ilerleyen süreçlerde meydana gelebilecek sorunların önüne geçilmesini sağlayacaktır. Bebeklik döneminde süt dişleri çıkmaya başlamakla birlikte bu dişler genellikle 2 ila 3 yaşları arasında dökülmeye başlar. Her ne kadar bu dişler dökülecek olsa da bu dönemde bebeklerde ağız sağlığını korumak adına adımlar atılmalıdır. Süt dişlerine iyi bakıldığında, süt dişleri sonrasında çıkacak daimi dişlerin de sağlıklı bir şekilde çıkması sağlanabilir. Bu nedenle özellikle çocukluk döneminde çocuklara ağız ve diş sağlığı bakımına yönelik eğitimler verilmelidir. Çocukların ağız ve diş sağlığını nasıl koruyacağı öğretilmeli, çocukların ağız sağlığına özen göstermesi sağlanmalıdır.

Yetişkinlik Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı

25 yaşından itibaren dişlerde zayıflama görülmeye başlanır. Bu nedenle özellikle 25 yaşından itibaren diş ve ağız sağlığına çok daha fazla özen gösterilmelidir. Kalsiyum, fosfor, D vitamini yeterli derecede alınmalıdır. Bunun yanı sıra sağlıklı bir şekilde beslenmek, diş ve ağız sağlığının korunabilmesine olanak tanır. Özellikle yetişkinlik döneminde diş eti çekilmesi ve iltihaplanması gibi sorunlar meydana gelebilmekte. Bu tür sorunların önüne geçilebilmesi için diş eti altında yer alan plaklarda etkili temizlik yapılmalıdır. Diş yapısına uygun diş fırçası ve diş ipi, plakların giderilebilmesi noktasında oldukça önemlidir. Yetişkinlik döneminde ağız sağlığı adına farklı adımlar da atılabilmekte olup gün içinde minimum 2 kere dişler fırçalanmalıdır. Öte yandan gebelik sürecinde de ağız ve diş sağlığına yeterli özen gösterilerek bu süreç içinde de diş çürümelerinin önüne geçilmelidir.

Ağız ve Diş Sağlığı için Neler Yapılmalıdır?

Diş eti ve dişlerde meydana gelen sağlık sorunları, farklı hastalıklara da neden olabilir. Bu nedenle özellikle çocukluk döneminden itibaren ağız sağlığını koruyacak önlemler alınmalıdır. Diş ve ağız sağlığı için yapılması gerekenler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
  • Yumuşak kıllı diş fırçaları kullanılarak dişler fırçalanmalıdır. Sert fırçalar, diş minesine zarar verebilir.
  • Florürlü diş macunu tercih edilmelidir.
  • Dişler günde en az 2 kere, etkili bir şekilde fırçalanmalıdır.
  • Diş ipi kullanılarak diş etinde kalan plaklar giderilmelidir.
  • Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Minimum 6 ayda bir diş muayenesine gidilmelidir.
Sağlıksız dişlerin ağız kokusu, diş rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok soruna neden olduğu bilindiğinden; yukarıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

Yumuşak Kıllı Diş Fırçası Kullanılmalı

Diş ve ağız sağlığında en önemli hususlar arasında, kullanılan diş fırçasının niteliği yer almaktadır. Diş hekimleri tarafından yumuşak kıllı diş fırçaları önerilmektedir. Yumuşak kıllı diş fırçaları, diş etinde bulunan plak ve kalıntıların etkili bir şekilde temizlenmesini sağlar.

Ayrıca fırçalama işlemi sırasında dişlerin zarar görmesini de engeller. Sert kıllı diş fırçaları, diş ve diş etinin zarar görmesinin temel nedenleri arasında yer almaktadır. Dolayısıyla efektif bir ağız sağlığı için yumuşak kıllı diş fırçaları kullanılarak plaklar giderilmelidir.

Florürlü Diş Macunu Tercih Edilmeli

Ağız sağlığının korunabilmesi için florürlü diş macunları tercih edilmelidir. Çürük oluşturan asitlere karşı dişleri etkili bir şekilde koruyan florür, diş çürümesini önler. Bu nedenle genellikle florürlü diş macunlarının kullanılması gerektiğine yönelik önemli tavsiyeler yapılmaktadır. Fakat florüre alerjisi olan bireylerde ve 2 yaşından küçük çocuklarda florür kullanılması önerilmez. Bu nedenle diş doktoru muayenesi sırasında en doğru bilgi edinilecektir. Ayrıca fazla florür alınması zararlıdır. Diş doktorlarının önerdiği şekilde diş macunu alındığında, macun florür bakımından zararsız olacaktır.

Dişler Günde En az 2 Kere Fırçalanmalı

Diş fırçalamak her ne kadar bazı yetişkinlere zor gelse de günde minimum 2 kere dişler fırçalanmalıdır. Sistematik bir şekilde dişlerin fırçalanması, plak ve kalıntıların diş etlerinden temizlenmesini sağlar. Ağız sağlığı açısından bir hayli önemli olan diş fırçalama işleminin doğru yapılması gerekmektedir. Ağız sağlığı için fırça, diş etine 45 derecelik bir açı ile tutulmalıdır. Diş etinden dişe doğru yüzey fırçalaması yapılmalıdır. Bunun yanı sıra dilin de önden arkaya fırçalanması oldukça önemlidir. Bu sayede dil yüzeyinde yer alan bakteriler de giderilebilmektedir.

Diş İpi Kullanılmalı

Diş fırçası ile dişlerin fırçalanması önemli olsa da tek başına diş fırçası, dişteki plakları gideremeyebilir. Bu nedenle diş ipi kullanımına da özen gösterilmelidir. Genellikle bakteriler, diş aralarında oluşur. Bu durum, diş aralarının da diş ipi yardımıyla temizlenmesini zorunlu kılar. Diş ipi, fazla sıkı olmayacak bir şekilde parmaklara dolanmalı ve diş aralarına geçirilmelidir. Bu esnada oldukça nazik ve yavaş işlem yapılmalıdır. Aksi halde dişlere zarar verilebilir. Diş ipi, diş aralarında aşağı yukarı şekilde hareket ettirilmelidir. Bu sayede diş aralarında kalan ve diş fırçalarının gideremediği plaklar yok edilir.

Aşırı Çay ve Kahve Tüketilmemeli

Aşırı çay ve kahve tüketimi, diş yüzeyinin renklenmesine sebebiyet vermektedir. Bu durum, kişilerin diş macunu kullanımına çok daha fazla ağırlık vermesinin temel nedenleri arasında yer alır. Ayrıca aşındırıcı diş macunları da kullanılabildiği için özellikle diş yüzeylerinde sorunlar oluşabilir. Ağız sağlığı için çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kahve içilecekse daha çok sütlü kahveler tercih edilmelidir. Bu hususların her biri, dişlerin sararmasını önleyen adımlar arasında yer alır.

En az 6 Ayda Bir Diş Muayenesine Gidilmeli

Diş muayenesi, ağız sağlığı açısından bir hayli önemlidir. En az 6 ayda diş muayenesine gidilmelidir. Bu süreç içerisinde diş ve ağız sağlığında herhangi bir olumsuzluk gözlemlenmeyebilir. Fakat ilerleyen süreçlerde meydana gelebilecek diş ve diş eti sorunları, rutin kontroller sırasında önlenebilir. Ayrıca bazı diş sorunlarında erken tedavi, farklı hastalıkların da önlenmesinde doğrudan etkilidir. Ağız sağlığı açısından bir hayli önemli hususların her birine dikkat edilmeli ve diş ile diş etlerinin bakımı rutin bir şekilde yapılmalıdır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.